6 steg till bra fettförbränning

Hur får man bättre fettförbränning?

För att få bättre fettförbränning är det viktigt att du äter bra mat som ökar fettförbränningen och att du får in rutiner för daglig vardagsmotion, som exempelvis att ta en rask powerwalk varje morgon vilket du kan komma väldigt långt på. Detta är bara några exempel på viktiga faktorer som kan göra att du får bättre fettförbränning. Ta del av alla våra tips nedan och se till att få igång en effektiv fettförbränning!

01 Powerwalk är bra för att öka din fettförbränning

En rask powerwalk direkt när du vaknar på morgonen är en av de bästa sakerna du kan göra för att öka din fettförbränning. Ta på dig promenadskorna och starta morgonen med att dricka en ingefärashot för att därefter ge dig ut på en powerwalk i rask takt. Du kommer få ny energi, förbränna fettkalorier och få en bättre energinivå under hela dagen. Läs den här artikeln på iform.se med 7 sunda skäl till att gå en promenad.

02 Effektiv fettförbränning på motionscykel

Två saker du kan göra för att få effektiv fettförbränning är att spendera några minuter på motionscykeln på gymmet eller varför inte köra ett hårt spinningpass. Framförallt det sistnämnda alternativet är väldigt effektivt för att få upp en bra fettförbränning, då vi ofta har en tendens att utmana oss själva mer när det är någon som pushar på. Dock är det såklart inget måste utan motionscykeln på gymmet fungerar minst lika bra, men tänk bara på att se till att få upp flåset. Håller du ett bra tempo kan du förbränna upp till 800 kalorier på en timmes cykling. Läs mer i den här artikeln hos MåBra.

03 Välj mat som ökar din fettförbränning

Det finns livsmedel som boostar kroppens fettförbränning. Dock bör dessa livsmedel kombineras med träning och en kostplan (som satts ihop av en dietist eller PT), för att maximera fettförbränningen och hjälpa dig bli av med oönskat ”extrafett” från kroppen.

Bra mat som ökar fettförbränningen:

  1. Lax innehåller mycket omega-3, vilket är bra för fettförbränningen. Visste du att lax exempelvis kan hjälpa dig att bli av med oönskat fett från midjan?
  2. Bönor innehåller inget fett men är rika på protein. Tack vare bönornas alla fibrer kan de hjälpa dig upprätthålla en maximal matsmältning.
  3. Grönsaker (till exempel avokado och broccoli). Avokado innehåller bra fett som även har positiva effekter på hormonbalansen, vilken är viktig för fettförbränningen. Broccoli är väldigt mättande, innehåller få kalorier och är bra för magen. Du kommer hålla dig mätt på broccoli länge, vilket är bra om du exempelvis vill dra ner på ditt småätande.

Läs om mer mat som ökar fettförbränningen på Privatetrainingonline.se.

04 Drick iskallt vatten för snabb fettförbränning

För riktigt snabb fettförbränning ska du testa att dricka iskallt vatten direkt efter träningen, då det iskalla vattnet tvingar kroppen att lägga (förbränna) energi på att värma upp det kalla vattnet. Energin hämtas då direkt från fettdepåerna. Smart va?

05 Sov en extra timme om du tränar mycket

För att fettförbränningen ska bli maximal behöver kroppen återhämtning, inte minst om du tränar hårt och det är när du sover som kroppen återhämtar sig till fullo. När du sover utsöndras tillväxthormoner, som bidrar till fettförbränningen och främjar din muskeltillväxt.

06 Få vardagsmotion varje dag

Alla sorters vardagsaktivitet påverkar din fettförbränning positivt. Visste du exempelvis att du förbränner 40% mer om du står upp och arbetar jämfört med om du sitter ner.

  • Ta trapporna istället för hissen. Speciellt när du är påväg upp, då fettförbränningen är som störst då.
  • Gör minst sex armhävningar i timmen. Det kan bli en rolig grej att få med kollegorna på!
  • Stå upp och jobba istället för att sitta. Dels på kontoret genom att arbeta vid ett höj- och sänkbart skrivbord, dels påväg till jobbet genom att stå på pendeltåget istället för att sitta. Här finns det massor av saker att göra, det gäller bara att vara lite kreativ!

Om fettsugning

Om du har svårt att få igång fettförbränningen i kroppen eller av andra skäl har svårt att gå ner i vikt kan en fettsugning vara ett alternativ för dig. Kanske har du svårt att bli av med de där sista kilona eller så händer ingenting alls, hur mycket du än tränar och då kan det vara dina anlag som hindrar dig från att gå ner i vikt. Här reder vi ut de vanligaste frågorna om fettsugning.

Vad är fettsugning?

Fettsugning är ett plastikkirurgiskt ingrepp som utförs för att avlägsna fett från kroppen, som inte varit möjligt att få bort med träning eller diet. När du har testat alla metoder som finns, äter en bra och hälsosam kost och tränar regelbundet så kan det helt enkelt vara så att du har så kallat "envist fett" som ligger kvar - då kan en fettsugning vara räddningen för dig, eftersom dessa fettansamlingar inte kan fås bort med träning eller diet.

Vad kostar fettsugning?

En fettsugning kostar från 10 000 kr och upp till 50 000 kr. Priset kan variera på grund av flera faktorer, exempelvis hur omfattande ingreppet är eller vilken klinik du vänder dig till. Tänk på att alltid välja en seriös klinik och se till att gå på konsultation innan ingreppet, för att se att du känner dig bekväm med kirurgen och kliniken i stort.

Vad händer efter en operation?

Efter en fettsugning kan du behöva stanna på kliniken för uppvak (om operationen utförts i narkos).

  • Sjukskrivning Vissa kan återgå till arbetet bara några dagar efter en fettsugning, medan andra blir sjukskrivna i 1–2 veckor.
  • Gördel De första fyra veckorna efter operationen kommer du behöva använda en gördel, som bland annat bidrar till att minska svullnaden samt underlättar för hudens återhämtning.
  • Smärta Efter operationen kan du ha ont och smärtan kan påminna om stark träningsvärk. Ömheten kan sitta kvar i flera dagar och ofta rekommenderar kirurgen smärtstillande tabletter som du kan ta mot eventuell smärta.

Hur fungerar fettsugning?

Vid en fettsugning tas oönskade fettceller bort från kroppen och de återbildas inte efter en operation.

En fettsugning sker ofta i narkos eller med lokalbedövning, men det kan variera beroende på om du ska göra en stor eller liten fettsugning. Dubbelkolla detta med kliniken du valt, för att vara säker på vad som gäller för just dig.

Ofta fokuseras det mycket på volym och mängd av fettet som sugs ut vid en fettsugning, men det många inte vet är att det är fettet som är kvar som har mest betydelse, då det måste vara jämnt och i ett lagom tjockt lager för att ge ett naturligt resultat. För mer information om hur en fettsugning går till, kan du exempelvis vända dig till Nordiska Kliniken för mer information.

Är fettsugning farligt?

Precis som med alla operationer kommer även en fettsugning med en del risker och komplikationer kan uppstå, även om det hör till ovanligheterna. Efteråt kan du räkna med att vara svullen, ha blåmärken och känna dig öm.

När kan man träna efter fettsugning?

Normalt sett brukar man säga att ”normal träning” kan påbörjas cirka sex veckor efter en fettsugning. Dock är detta väldigt individuellt och självklart har det betydelse hur stort område som har opererats. Rådgör med din läkare och hur situationen ser ut för just dig.